Program zájazdu Arménsko - kulinárska cesta plná chutí
Úvod:
Vydajte sa na jedinečnú gurmánsku cestu Arménskom, kde sa prelínajú bohaté tradície a autentické chute tejto nádhernej krajiny. Objavte s nami tajomstvá starobylej arménskej kuchyne, navštívte malebné trhy plné čerstvých surovín a užite si výnimočné kulinárske zážitky v srdci Kaukazu. Pripravte sa na cestu plnú lahodných pokrmov, vynikajúcich vín a nezabudnuteľných stretnutí s miestnymi ľuďmi, ktorí sa s vami radi podelia o svoju vášeň pre jedlo a tradície.
Program:
1. deň:
Odletíme z Viedne do Arménska, do mesta Jerevan.
2. deň:
Prílet do Jerevanu bude v skorých ranných hodinách. Presunieme sa do nášho hotela, oddýchneme si a vrhneme sa ihneď do víru mesta. Hlavné mesto Arménska je jedno z najstarších miest na svete. Datuje sa od roku 782 pred Kristom. Dnes je to moderné prosperujúce mesto. Zastavíme sa pri pamätníku Tsitsernakaberd a pozrieme sa aj do Múzea genocídy. Nevynecháme slávnu fabriku na výrobu brandy, ktorá bola založená v roku 1887. Počas medzinárodnej výstavy v Paríži získala Grand-Prix a zákonné právo sa nazývať "koňakom". Múzeum a časť továrenského poschodia sú pre návštevníkov otvorené a samozrejme nevynecháme ani ochutnávku. Presunieme sa do štvrte Old Nork so zachovalou historickou architektúrou, z ktorej je nádherný výhľad na mesto. Navštívime aj miestnu reštauráciu s vínnou pivnicou, kde budeme mať možnosť ochutnať tu vyrobené víno. nZaujímavou bude i prehliadka suterénu domu, kde sa reštaurácia nachádza.
3. deň:
Ráno sa vyberieme do oblasti Kotayk. Severovýchodne od Garni a v rokline rieky Azat, sa nachádza veľkolepá pamiatka stredovekej arménskej architektúry, kláštor Geghard, ktorý je čiastočne vytesaný z hory. V Garni si pozrieme citadelu a pohanský chrám z helenistického obdobia, ktorý je zasvätený pohanskému bohovi Mitrovi. Nakukneme i do miestneho domu, kde sa zúčastníme prípravy tradičného arménskeho občerstvenia, nekysnutého chleba lavash, ktorý sa pripravuje v zakopanej peci vykurovanej drevom a tradičných arménskych chlebíčkov so syrom a so zeleninou. Ak chceme ochutnať arménske pochúťky ako sušené ovocie, aromatické bylinky a rôzne čerstvé produkty, jerevanský trh je tým pravým miestom. Večera bude v tradičnej arménskej reštaurácii.
4. deň:
Vdávame sa do domova marhúľ a to do oblasti Ararat. V kláštor Khor-Virap sa oddáme objavovaniu jeho pôvabnej architektúry a bohatej histórie. V jeho pozadí "tróni" majestátna hora Ararat, kde kotvila Noemova archa. Kláštor je úzko spojený so sv. Gregorom, ktorý priniesol do Arménska kresťanstvo, čím sa Arménsko stalo prvým kresťanským národom na svete. Presúvame sa do provincie Vajots Dzor. Zastavíme sa pri stánkoch s ovocím a urobíme si ochutnávku. V Yelpine sa zastavíme v jednej zo syrární a pozrieme si výrobu miestnych syrov. Po degustácii sa presúvame do Areni. S miestnou rodinou si pripravíme obed. Budeme mať kura v tonire s domácim vínom. Po degustácii sušeného ovocia s bylinkovým čajom navštívme kláštor Noravank. Toto veľké kultúrne a náboženské centrum sa nachádza na odľahlom mieste, uprostred hornatej krajiny. Svoje brány nám otvára Goris, región známy moručovým brandy.
5. deň:
Preskúmame jaskynnú osadu Khndzoresk a odhalíme jej tajomstvá ukryté hlboko vo vnútri. V celom údolí je množstvo známok osídlenia z minulosti, ktoré čakajú na objavenie. Pozrieme si úžasný kostol sv. Hripsima a fascinujúci hojdací most. Naša cesta objavovania sa ešte nekončí. nakukneme do kláštorného komplexu Tatev, ktorý je architektonickým majstrovským dielom z 10. storočia a nazýva sa i "kláštorom postaveným na okraji ničoho". Aby sme sa tam dostali, musíme ísť najdlhšou lanovkou na svete. Objavíme špeciality regiónu spolu s miestnou rodinou. V Yeghegnadzor si uvaríme večeru s miestnou gazdinkou.
6. deň:
Svoj kurz nasmerujeme na Selim karavanserai. V roku 1332 ho postavil knieža Chesar Orbelian. býval dôležitým miestom na obchodnej Hodvábnej ceste. V susedstve sa nachádza starobylý cintorín so starovekými chačkarami zo 6. storočia. Ochutnáme miestnu špecialitu, rybu Sig. Svojou smaragdovou farbou nás očarí druhé najväčšie jazero sveta, Sevan. Budeme obdivovať malebné výhľady. Navštívime i kláštor Sevanavank. V Chef House sa zúčastníme "master class" s miestnym kuchárom.
7. deň:
Presúvame sa do "Arménskeho Švajčiarska", do zalesneného regiónu Dilijan. Je domovom mnohých umelcov, skladateľov a filmárov. Navštívime kláštor Haghartsin, ktorý sa nachádza vysoko v zalesnených horách a je typický orlami, vznášajúcimi sa vysoko nad hranicou lesa. Najstaršou budovou v komplexe je kostol sv. Gregora, ktorý bol miestom prvej arménskej hudobnej univerzity. Zoznámime sa s miestnou včelárskou rodinou, ktorá produkuje medy zvláštnych chutí, napr. s príchuťou bielej čokolády a vyrábajú i medové víno. Pán domu je lekár, ktorý sa celoročne špeciálne stará o včely a vypočujeme si jeho zaujímavé príbehy a tajomstvá výroby medových produktov. Cestou sa zastavíme v obci Fioletovo a zoznámime sa s rodinou Maglaqueovcov. Patria ku komunite Molokanov, čo sú náboženská komunita zrodená v Rusku v 50. rokoch 16. storočia. Ochutnáme čaj a národné pečivo a vychutnáme si aj tradičný obed. V Lori navštívime kláštor Haghpat. Na grile si pripravíme tradičné bravčové mäso a prvé kúsky "spláchneme" vodkou. Poslednou ochutnávkou bude bylinkový čaj z hôr, ktrý sa vyváža do Francúzska.
8. deň:
V dedine Pambak navštívime "rozprávkový dom". Budeme účastní folklórneho podujatia na tému štátnych sviatkov a osláv. Zaznejú arménske stredoveké ľudové piesne, tance, zvuky hudobných nástrojov a to všetko bude doplnené rituálnymi jedlami. Zoznámime sa s miestnou bylinkárkou a liečiteľkou. Nazrieme do kláštora Saghmossavank. V dedine Sasunik navštívime ikonu moderného vinárstva, kde starodávne tradície spájajú s najnovšími technológiami. Vinárstvo je lídrom na miestnom trhu kvalitných vín. Pozrieme sa i do múzea histórie vína vo vinárstve Armenia Wine. Cez mohutné dvere sa dostaneme do skalnej pivnice, vykopanej 6,5 metra v čadičovej skale. Degustáciu samozrejhme nevynecháme. Presúvame sa späť do Jerevanu. Naša večera bude na jedinečnom mieste, v dome slávnej arménskej maliarky a etnografky Lusik Aguletsi. Vstúpiť do jej domu je ako vstúpiť do starovekých čias. Cítiť teplo starej arméneskej pohostinnosti, nachádza sa tam množstvo pôvodných dekorácii ako šperky, opasky, tašky, koberce a pokrývky hlavy, ktoré boli typické pre arménske ženy.
9. deň:
Víta nás malý "arménsky Vatikán" náboženské centrum Echmiadzin, ktoré je sídlom katolíckej cirkvi. Zastavíme sa i pri pamätníku Mousa Dagh, pozrieme si katedrálu. V Mousa Dagh sa zoznámime s tradičnou prípravou harisy. Bude nám chutiť o to viac, že bude pripravená jednou televíznou hviezdou, ktorá robí programy o varení. Cestou do Jerevanu sa zastavíme pri ruinách katedrály Zvartnots zo 7. storočia.
10. deň:
Voľný deň v Jerevane. V závislosti od letových časov transfer na letisko a odlet do Viedne. prílet v rovnaký deň, resp. na ďaľší deň.
11. deň:
V závislosti od letových časov odlet do Viedne.
Ubytovanie:
3* hotel
Stravovanie:
Raňajky, 5 x obed, 8 x večera.
Doprava:
Letecká.
Celková cena zahŕňa:
Leteckú dopravu z Viedne s prestupom vrátane letiskových a servisných poplatkov. Servisné poplatky. Transfer BA – letisko – BA. Miestne transfery. 9 x ubytovanie v 3* hoteli s raňajkami, 5 x obed, 8 x večera. Návštevu vinárstva. Vstupy a výlety podľa programu. Sprievodcu CK.
Celková cena nezahŕňa:
Doplatok za jednolôžkovú izbu. Stravu a nápoje neuvedené v programe. Prepitné pre miestnych vodičov a sprievodcov 70 EUR (vyberie na mieste sprievodca). Cestovné poistenie.
Poznámka:
Vzhľadom na rôzne otváracie dni pamiatok, môže byť program v rámci niektorých dní prevádzke pamiatok prispôsobený.